Mutlaka Tanışılması Gereken Kişi, Asım Gültekin, Merhum

resized_26327-da07163e1057461bmansetc

Mutlaka Tanışılması Gereken Kişi, Asım Gültekin, Merhum

Odamda yanlız çalışırken, bir misafir gelir. Yola gidecektir ve vedaya gelmiştir. Aslında ne önemlidir değil mi vedalar. İnsanoğlunun hayatında tanık olduğu, değer verdiği, kendisi için bir anlamı olan birisinden bir süre ayrı kalacağının bildirilmesidir. Helalleşmedir. Vefadır.

Kimi vedalar geçicidir, kimileri ise dünya zamanında süreklidir.

Dostum sormuştu;

-Sahi bu kitaplar da ne masanda, etrafta.

Bir kaç ufak tefek çalışmadan bahsedince, mutlaka tanışman gereken birisini tanıyorum demiştir. Bu cümlenin sıradanlığının yanında eziciliği de olacağını o an düşünmek mümkün değildir. Mutlaka tanışmak gereken kişilerin olması… Birilerinin dünyada eş zamanlı yaşaması ve onlarla mutlaka tanışmanın gerekli olması, halen fırsat varken…Dünya üzerinde acaba mutlaka tanışmamız gereken insanların ne kadarıyla tanışabiliyoruz. Kaçına kader müsaade ediyor, kaçına ise ömür yetmiyor.

Numarasını aldığım değerli Asım GÜLTEKİN, kendisini yüzyüze tanımıyor olmama, ve ilk kez aramama rağmen bir dost sıcaklığında sohbete başlar. Kelimelerle yakından ilgilendiğinden bahseder. Kuran-ı Kerimde geçen Arapça kelimelerin aralarındaki küçük farkları açıklayan çok değerli bir eser olan “Farklar Sözlüğü” kitabından övgüyle bahseder. Türkçe’de eş anlamlı kelimelerle ilgili bir sözlük yazmayı arzuladığını, ama böyle bir çalışmanın çok vakit ve emek istediğini anlatır.

Sonra, sorar bana; “Sahi, sen kaç yaşındasın kardeşim?”

33 yaşımdayım deyince,

“Hayat çok kısa, sözlükçülerin kimileri eserlerini ölmeden bitiremez. Yayınlayamadan ölür” der. “Gerçi sen daha gençmişsin ama kader bu, ne kadar yaşayacağımızı bilemeyiz” diye ekler.

İstanbul’da kendisini ziyaret etmek istediğimi söyleyince, “kardeşim tam şu anda Yalova’ya yola çıkıyorum.” der.  Yalova’ya davet eder hatta. “İstanbul’a çok uzak sayılmaz” diye ekler samimiyetinin göstergesi olarak.

Daha önce alınmış birçok randevu nedeniyle gidemediğim o Yalova’dan 3 gün sonra tüm Türkiye’yi yasa boğan bir haber gelir. 45 yaşındaki bu dost insan, geçirdiği kalp krizi sonrası aramızdan ayrılmıştır. Rahman’a kavuşmuştur.

Bu 15 dakikalık telefon görüşmesini, merhumun tavsiyelerini ve anlattıklarını, ömrüm boyunca unutmayacağım. Ve anlayabildiğim hikmetlerini sürekli aklımda tutmaya çalışacağım.

Allah Rahmet Eylesin.

You may also like...