Fiilcekimi.com

Dünyanın birçok dilinde bugüne kadar fiil çekim yazılımları mevcuttu. Bu yazılımlar öğrendiğim yabancı dillerde çok işime yaramakla kalmadı, zaman zaman da tereddütlerimi gidermemi sağladı.

Türkçede böyle bir robot olmadığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Çünkü Türkçede fiiller diğer dillerde olduğu kadar düzensiz durumlar içermiyordu.

Her ne kadar yazılımdan anlamasam da bildiğim biraz excel bilgim sayesinde böyle bir yazılımı yapma yoluna giriştim. İtiraf etmeliyim ki, o ana kadar iyi bildiğimi sandığım programla, yapmaya çalıştığım şeyi başarmanın neredeyse imkansız olduğuna kanaat getirmiştim. Ta ki yardımıma bir dostum yetişti. Dostumun da yardımları ile yazılımı bilgisayarda çalışır hale getirdik.

Yazılım bilgisayarda çalışıyordu ama internet üzerinden çalışabilmesi için farklı bir ara yüze sahip olması gerekiyordu. Tamamladığımızı zannettiğimiz yazılımın çevrim içi hale gelebilmesi yazılımın yazılışından çok daha uzun sürdü. Farklı yazılım firmaları karşımıza devasa bütçeler çıkardı. Fon bulunamadı derken, tam yazılımdan vazgeçmek üzereydik ki birisi yazılımı yapmayı kabul etti.

Bugün 12.09.2021 itibariyle şunu söyleyebiliyoruz ki artık Türkçemizin de çevrimiçi çalışabilen bir fiil çekme robotu var. Üstelik kullanım sıklığına göre seçilmiş 3742 fiili tüm zamanlarda, olumlu, olumsuz, olumlu soru ve olumsuz soru olarak çekebiliyor.

Güzel Türkçemize hayırlı ve uğurlu olsun.

İbrahim AYBEK-Ankara

You may also like...