Rusya’yı Sallayan Adanalı: İsyan Tetick

 

 

Yirmibirinci yüzyılın ikinci on yılını devirdiğimiz bu günlerde dünyada iletişim ve etkileşim bambaşka bir yöne doğru evrildi. Facebook’un gösterdiği başarı sonrasında, sosyal ağların sayısı ve kullanıcı sayısı tüm dünyada patlama gösterdi.

Yaşam tarzı ve sanat düşkünleri instagramda öbeklenirken, daha genç ve daha hareketli kitleler Tik Tok uygulamasının müptelası haline geldi.

Youtube dünya müziğine ve dünya popüler kültürüne çok büyük katkı sağladı. Bunun en bilindik örneklerinden birisi Kore’de patlayıp dünyayı kasıp kavuran Gangam Style şarkısıydı.

Bu sosyal ağların tüm dünyada yaygınlaşması ile dünyada etkileşim çok farklı bir yöne evrildi. Artık Filipinler’de bir müzik eşliğinde kafasını sallayan bir genç kız, (Bella Poarch) kendisi farkında bile olmadan Türkiye’de en tanınmış ünlü kişilerden birisi haline gelebiliyor.

Her toplumun kendine ait genetik kodları var. Hangi toplumda neyin tutacağı ya da çok paylaşılacağı bilinmiyor.

Adana’nın sokaklarından çıkmış, yer altı müziği yapan, ve çok da profesyonel oldukları söylenemeyen bir grup genç ise Rusya halkını etkilemeyi başarmış.

Gençlerin “Uçuyor Yıldızlara Müptezel Bayan” isimli şarkıları(bazı küfürler içeriyor) o kadar sık paylaşılmış ki, Rus gençlerin çoğu bu şarkının sözlerini Türkçesinden ezberlermiş. Hatta şarkının sözlerini Kiril Alfabesi ile yazarak okumak için bir birleri ile yarışır hale gelmişler.

Bugün itibarı ile You Tube’da sanatçının kendi sayfasındaki video 62 Milyon kere izlenmiş. Bu devasa rakamı yakalayan video’nun amatör şartlarla çekildiğini düşündüğümüzde bunun o ya da bu şekilde bir başarı olduğu reddedilemez.

Bir Rus gencinin çektiği inceleme videosunda St.Petersburg şehrinde sokak ortasında şarkıyı gösterip fikrini sorduğu gençlerin hemen hemen hepsi şarkıyı biliyor, hatta kimileri şarkı ile birlikte Tik Tok videosu çektiğini söylüyor.

(Medya’da şarkıyı yapan gencin uyuşturucuyu övme suçuyla göz altına alındığına dair haberler var.)

Her ne olursa olsun, bu gencin bu kadar büyük bir kitleyi nasıl etkilemeyi başardığının konservatuarlar, profesyonel sanatçılar, medyacılar, sosyologlar tarafından çok iyi incelenmesi gerekir. Bence yeni çağın patronları bu tür algıları analiz edip kontrol etmeyi başaranlar olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=jHRnV1kbQRc&ab_channel=Med

 

You may also like...