Macellan gök adalarını Fotoğraflamak.

  • Macellan Gökadaları
  • Macellan Gökadaları
  • Vela takımyıldızının bulunduğu yıldız kümeleri yoğunluğu nedeniyle çok parlayan bölge
  • Orion Takım yıldızı
  • Uluslararası Uzay İstasyonunun Geçişi
  • img_7837

Macellan Gök adaları nedir?
Macellan gökadaları, Samanyolu galaksisinin etkisinde olduğu düşünülen, Samanyolunun dışında bulunan en yakın gök adalarıdır. Bu gökadalarının galaksimize uzaklığı 63 000 ışık yılıdır. Hatırlarsanız andromeda 2,2 milyon ışıkyılı idi. Yani andromedaya göre oldukça yakın bir mesafe. Dolayısı ile gökyüzünde ondan bu kadar büyük gözüküyorlar. Gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar Samanyolu galaksisine aittir. Yani, Macellan gök adaları gök yüzünde gördüğümüz tüm yıldızlardan uzaktır. (Andromeda galaksisi de gök yüzünde adeta bir yıldız gibi nokta şeklinde görünür.)

Bundan iki yıl önce yıldız fotoğrafçılığına başladığımda, ilk öğrendiğim bilgilerden bir tanesi, eğer teleskop ya da bir takım farklı profesyonel ekipman kullanmıyorsanız, fotoğrafını çekebileceğiniz sadece 4 galaksi yani gök adası bulunuyor. Bunlardan birisi, kendi galaksimiz olan Samanyolu, diğeri 2,2 milyon ışık yılı ötede bulunan Andromeda gök adasıdır.
Bu iki spiral galaksinin dışında, çıplak gözle dahi gözlemlenebilen Büyük Macellan ve Küçük Macellan Gökadaları ise dünyanın sadece güney yarım küresinden görülebilmektedir.
Geçen yıl Brezilya ve Mozambik’te bulunmama karşın, yıldız fotoğrafı çekecek kadar vaktim olmadı, ve uygun şartları yakalayamadım. O zamandan beri içimde kalan bu muhteşem gökadalarını fotoğraflama isteğini erteledim durdum.
Türkiye’de yaz döneminin yaşandığı aylar olan Temmuz, Ağustos aylarında yaptığım denemeler ise söz konusu Gök adaları ufukta çok az yükseldikleri için başarısız oldu, ideal şartları yakalayamadım.
Nihayet, ülkemizde kış aylarının yaşandığı bu dönemde bütün hazırlıklarımı yaptım, ve Mozambik’in Başkenti Maputo’ya yaklaşık 200km uzaklıkta bulunan Bilene isimli kasabaya geceyi geçirmek üzere yola çıktım.
Gece olmaya başladı. Hava daha tamamen kararmamıştı ki, tam Tepemde Orion Takım yıldızının yıldızları o kadar parlamaya başladı ki, daha şimdiden Macellan Gök adaları resimlerim konusunda iyimser olmaya başladım.
Bu esnada bir de küçük süprizle karşılaştım, resim çekme hazırlıklarımı yaparken, içerisinde 6 mürettebat bulunan çok ortaklı uzay projesi olan, 400 km yüksekte bulunan ISS, Uluslararası Uzay İstasyonu tam tepemden geçti. Önce onun geçişini fotoğrafladım.
Sonrasında hava daha da karardıkça gökyüzü iyice parlamaya başladı. Yıldız fotoğrafçılığı ile uğraştıysanız çok iyi bilinen bir şey varsa, o da çok karanlık bir yere gittiğinizde Samanyolu’nun belirgin bir hat halinde parlayışıdır. Ancak gerek Afrika’nın karanlık kıta oluşu, gerekse, kırsal bölgede bulunmam sebebi ile öyle bir parlaklık gördüm ki, gökyüzü adeta sadece o hat üzerinde dolu, geri kalan yerler boş gibi görünüyordu.
Güney yarım kürede, Güney kutup noktasına doğru yöneldim. Güney kutup noktasının etrafında dönen Mensa ve Dorado takım yıldızlarını bulmam gerekiyordu. Çünkü bu gökadaları bu takım yıldızlarının etrafındaydı.
Bütün hazırlıklarımı tamamladıktan sonra, hiç beklenmedik bir şey oldu, ve elektrikler gitti. Kırsal bölgede olmama rağmen, bulunduğum köyün az da olsa ışıkları ve sokak aydınlatmaları vardı. Elektrikler gittikten sonra adeta nutkum tutuldu. Çünkü gökyüzü, hiçbir yardımcı uygulama kullanmaya gerek kalmayacak şekilde içindeki bütün hazineleri açığa çıkardı.
Gökyüzünde o kadar fazla yıldız görünüyordu ki, sabaha kadar gökyüzünü izleyebilirdim. Samanyolu galaksisinin, uç kısımlarına denk gelen Vela takım yıldızının olduğu bölge inanılmaz derecede parlaktı. Neredeyse denizde yakamozu oluşacaktı. Ve bingo!
Büyük Macellan ve Küçük Macellan gök adaları tam karşımda, nerde oldukları çok belli bir şekilde duruyorlardı.
Bu fotoğrafı çekmeye hazırlanırken en merak ettiğim konu buydu, acaba bu gök adaları çıplak gözle çok belirgin miydi? Elektrikler kesildikten sonra bu gök adalarının yerleri o kadar belirli oldu ki net şekilde nerde başladıkları ve nerde bittiklerini görebiliyordunuz.
Gök yüzünde gördüğüm görüntü sanki, o bölgelerde bulut parçaları kalmış gibiydi. Bu bulut parçalarından büyük olanın büyüklüğü, gökyüzünde gördüğümüz dolun ayın 70 katı büyüklüğünde. Görüntünün ihtişamını bu ölçekten anlayabilirsiniz.
Vakit kaybetmeden hemen tripodumu kurdum. Fotoğraf makinesinin ayarları, Samanyolu çekerken yapılan aynı ayarlar. Sadece net görüntü elde etmek istiyorsanız pozlamada 20sn nin üstüne çıkmayın. Makinemi ayarladım ve gök adalarını fotoğrafladım.

Bir müddet sonra elektrikler geldi. Ancak biraz karanlık bir bölgeye gittim zaman hala gökadalarının yerinin belli olduğunu ve çıplak gözle görülebildiklerini gördüm.
Aliya İzzetbegoviç demiştir ki, yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak gerek. Gerçekten ondan ne öğreneceğinizi bilirseniz gökyüzü birçok açıdan çok iyi bir öğretmendir.
İyi fotoğraflar.
Vela takımyıldızının bulunduğu yıldız kümeleri yoğunluğu nedeniyle çok parlayan bölge

Orion Takım yıldızı

Macellan Gökadaları

Macellan Gökadaları

Uluslararası Uzay İstasyonunun Geçişi

You may also like...